Vis os virkeligheden

I min sidste post kritiserede jeg mediernes manglende vilje til at vise de menneskelige ofre for Israels krig i Gaza. I går var der så et indlæg i min daglige avis Politiken om samme emne. Det var skrevet Søren Scnoor, billedredaktør på Politiken.dk.

Det er ikke fordi jeg tror Søren Scnoor har læst min blog, men faktisk kunne hans indlæg have været et svar. Indlægget er illustreret med et billede af tre døde børn – som eksempel på den type billeder, man har valgt ikke at bringe.

Scnoor konstaterer, at Politiken har været tilbageholdende med at vise billeder af døde og døende. Det giver han to grunde til: for det første har avisen nogle etiske regler som bl.a. siger, at man ikke skal vise billeder som krænker ofre og pårørende. Det synes jeg principielt er rigtigt. Men som Søren Schnorr selv er inde på, så giver flere af de billeder, som faktisk er nået frem på nettet, indtryk af at de pårørende netop ønsker at vise verden de tab og den sorg, de er ramt af.

Det leder så frem til Søren Schnorrs anden grund. Han skriver: “I enhver konflikt bestræber vi os på at manøvrere gennem nyhedsstrømmen så objektivt som muligt (..) Ikke at billedet af de døde børn lyver, men spørgsmålet, om vi bliver for meget en del af konflikten, presser sig på. Og tager vi stilling eller måske parti, når så stærke billeder eksponeres?”

Det er efter min mening her, kæden springer af. I skrivende stund er der registreret ca. 550 dødsfald som følge af bombningen af Gaza, heraf omkring halvdelen civile. Ved at vise billeder af ofrene, dokumenterer man kendsgerninger. Det subjektive er derimod at vælge disse billeder fra, til fordel for billeder af brandfolk og ødelagte bygninger. Herved skaber man det visuelle indtryk, at det alvorligste resultat af bomberne er materielle ødelæggelser. Det er da en skævvridning.

Scnoor har givet sit indlæg overskriften Følelsesporno! Det begreb kunne være relevant, hvis det der blev efterspurgt var flere billeder af ofre for naturkatastrofer, trafikulykker eller sygdom. Men her taler vi om ofre for bevidste, politiske beslutninger. Om ofrene skal blive endnu flere, er i sidste ende også en politisk beslutning. Her er verdensopinionens reaktion være en vigtig faktor. Politiken – og alle andre medier – bør vise verden hvad der foregår, så vi kan danne vores mening og reagere derefter.

PS: Det glæder mig at se, at Politiken faktisk er begyndt at vise flere billeder af Gaza’s ofre på Politiken.dk. Nu mangler vi så bare også at se dem i den trykte avis.

Skriv en kommentar