Georg Oddner 1923-2007

Liksom en vattendroppe hör ihop med havet,
hör ögonblicket ihop med evigheten
Georg Oddner

På mit kontor hænger en plakat med Georg Oddner stemningsfulde modlysbillede af en cyklist i en af Malmös parker. For et par dage siden fik en kollega øje på plakaten og sagde: “Det er jo ham, der lige er død.”

Oddner
Georg Oddner: Cyklisten. Pildammsparken. Malmö 1999.

Det vidste jeg ikke. Men det er desværre ganske rigtigt: Georg Oddner døde d. 7. oktober, knap 84 år gammel.

Jeg mødte Oddners billedverden for nogle år siden, da jeg lidt tilfældigt købte hans bog “Genomresa”. Det er et retrospektivt udvalg af hans billeder gennem årene, sammen med enkelte tekster, skrevet af ham selv og hans samarbejdspartnere gennem tiden. Bogen er på alle måder monumental: stor i både omfang og indhold. Der er ikke mange stilarter inden for fotografiet, som Oddner ikke har prøvet kræfter med. Som elev af Richard Avedon lagde han ud i 1950’erne med mode og glamour. Men samtidig var han blandt de første vestlige fotografer, som fotograferede i efterkrigstidens Sovjetunionen. Det blev til mange andre reportagerejser – både fra fredelige mål, men også fra Vietnam i 1968. Hjemme i Sverige fotograferede han både Anita Ekberg og svedige industriarbejdere. Senere blev det til portrætfotos af bl.a. jazzmusikere og den danske dronning, gadefotos, landskaber og stilleben. Det imponerende er ikke bare mangfoldigheden – men at han holder det høje niveau gennem alt hvad han kaster sig over.

Genomresa“Genomresa” er simpelthen en fotografisk skatkiste. Bogen er udgivet af Malmö Museer. Oddner var Malmöboer det meste af sit liv, og Malmös Museer har en stor samling af hans billeder, og “Genomresa” var også i sin tid titlen på en større udstilling. I det hele taget er Malmö Museer, ud over meget andet, også et aktivt fotomuseum. Så kig endelig ind hvis vejen falder på de kanter. På Sydsvenska Dagbladets web-sted kan man også finde både flere artikler om og eksempler på Oddners værk.

2 kommentarer til “Georg Oddner 1923-2007”

 1. Jeg har læst din blog om Georg Oddner og fik lyst til at købe bogen “Genomresa”. Ved du hvor den kan købes?
  VH
  Kirsten Krøll

  Svar
 2. Hej Kirsten

  Jeg ved ikke, hvor den kan købes i Danmark – prøv evt. at søge på en af net-boghandlerne.
  Ellers kan du bestille den direkte hos Malmö Museer, via linket ovenfor. Den koster 550 SKR, hvilket er ganske rimeligt for en fotobog af den kaliber. Men den er jo tung, så der kommer nok en desværre en del til i forsendelse…

  Held og lykke
  Lars

  Svar

Skriv en kommentar