Filserver – nu med Linux

Rigtige mænd tager ikke backup – de græder…..

Jeg har ikke lyst til at græde, men samtidig har jeg også så meget selverkendelse, at jeg ved jeg ikke får lavet backup hvis det er besværligt. Derfor har jeg installeret et system som starter automatisk hver dag og tager en kopi af alle de filer der er oprettet eller ændret siden sidste backup. Kopien går til en filserver som jeg har stående nede i min kælder. På den måde har jeg en rimelig sikkerhed for at mine fotos ikke går tabt, hvis min PC bryder sammen eller bliver stjålet.

Hertil laver jeg så en backup af mine fotos til DVD ca. en gang hvert halve år – men det er en anden historie.

Her skal det handle om filserveren, som indtil for nylig var en Fujitsu Storagebird. Det er en smart lille sag på størrelse med en almindelig ekstern harddisk, men forsynet med netkort. Når den er koblet på netværket kan man konfigurere den via sin web-browser, og så har man i princippet sin egen lille filserver.

Problemet med min Storagebird var, at den aldrig rigtig var stabil. Den faldt simpelthen af nettet i tide og utide og så var det ned i kælderen og genstarte. Det blev værre og værre og til sidst blev det for meget.

Storagebirden var udstyret med sit eget styresystem, i form af en neddroslet Linux. Ovenpå Linuxen kører Samba, et program som gør at disken kan tale sammen med et Windows-baseret lokalnet. Da jeg så fik fingre i en udrangeret Compaq PC tænkte jeg, at jeg måtte kunne sætte min egen filserver op.

I princippet var det jo bare et spørgsmål om at flytte harddisken fra Storagebirden over i Compaq’en, hente en Linux på nettet og installere den og til slut konfigurere Samba. Ganske vidst kan det jeg ved om Linux stå på et halvt A4-ark – men hvor svært kan det være?

Svært! Først prøvede jeg den Linux-distribution som hedder Xubuntu, og som skulle være velegnet til lidt ældre maskiner. Den har en grafisk brugergrænseflade som starter op allerede under installationen – og så gik den i stå. Det samme gjaldt Ubuntu. Debian ville godt installere – men gik i stå når den kom til den grafiske brugergrænseflade.

Så forsøgte jer serverversionen af Ubuntu som er tekstbaseret. Den ville godt installere, men kunne ikke finde maskinens netkort. Løsningen blev Debian. Den ville godt installere som filserver og kunne godt finde netkortet.

Nu stod jeg så med en maskine med Linux installeret, men uden grafisk brugergrænseflade. Det var som i de onde, gamle DOS-dage – bortset fra, at jeg hverken kender filstrukturen eller de mest grundlæggende kommandoer i Linux.

Nå, heldigvis åbenbarede en Google-søgning på “file server samba” en masse netsider med gode råd. Så efter et par forgæves forsøg lykkedes det mig at få konfigureret Samba. Compaq’en blev båret ned i kælderen, netkablet blev sat i og strømmen sat til. I skrivende stund har jeg en velfungerende filserver som har kostet mig 0 kr. Umiddelbart kører den også hurtigere end den gamle Storagebird. Om den er mere stabil må tiden vise.

Til den automatiske backup bruger jeg i øvrigt Abakt som også kan hentes gratis på nettet.

Skriv en kommentar