Fotomagasiner

Det var Fremskridtspartiets Kresten Poulsgaard som mente, at Danmark er for lille et sprogområde til at ha’ sin egen ballet. Desværre må man konstatere, at vi tilsyneladende også er for små til at ha’ et ordentligt fotomagasin.

Hvad skal der til, for at lave et godt fotomagasin? For det første skal der gode, inspirerende billeder til – og mange af dem. For det andet skal der gode tekster til, som perspektiverer billederne og de fotografer, som har taget dem. Der ud over må der gerne være nogle artikler af “gør det selv typen”. Og endelig skal der selvfølgelig være noget om teknik – nye kameraer, objektiver, billedbehandlingsprogrammer, etc.  Hvad det sidste angår, så hellere nogle få, grundige artikler af folk, der har prøvet tingene i praksis, end mange overfladiske “tests” af den slags man alligevel kan læse på nettet. Efter min mening er der ingen af de danske fotomagasiner – ingen nævnt, ingen glemt – som leverer varen.

Tidningen Foto
Tidningen Foto

Heldigvis skal man ikke andet end en tur over Øresund for at finde et rigtig godt alternativ: Tidningen Foto. Foto præsenterer som regel 2-3 fotografer i hvert nummer, med masser af billeder, interview eller anden præsentation. Det kan være både helt nye navne, mere etablerede, aktuelle fotografer eller klassikere. Naturligvis er der mange svenskere imellem, men generelt er bladet godt internationalt orienteret. Vi er jo i Fjällrävens hjemland, så naturfotografi er der en del af, men også reportage, kunstfotografi og andet. Foto er ikke blind for de sociale og politiske sider af fotografiet. Tidningen Foto er det magasin jeg ville vælge, hvis jeg kun måtte vælge ét (OPDATERING: Tidningen Foto er desværre ophørt i starten af 2015 – RIP).

Fotomagazin
Fotomagazin

Det tyske Fotomagazin er, i alle ordets aspekter, som en mere glittet udgave af Tidningen Foto. Også her præsenteres som regel et par fotografer i hvert nummer. Genrerne er ofte mode, arkitektur eller kunstfotografi.  Her finder man noget af det bedste fra fotografiets aktuelle mainstream. Til gengæld er der få, skarpe kanter. På teknikkens område gås der til sagen med ægte, tysk grundighed: der måles, vejes og sammenlignes ned til sidste decimal. Fint nok – men ind imellem savner man lidt mere praksiserfaring. Der ud over har Fotomagazin sin styrke i omfanget. Der er, sammenlignet med de danske magasiner, simpelthen mere indhold i hvert nummer af Fotomagazin og det er langt bedre præsenteret.

Practical photography
Practical photography

Det engelske Practical Photography skiller sig noget ud fra både Tidningen Foto og Fotomagazin. Ordet “Practical” i titlen skal tages meget bogstaveligt: det er et gør-det-selv-blad for den ambitiøse amatør-fotograf. Hovedvægten ligger på artikler der grundigt forklarer, hvordan man f.eks. fotograferer bestemte motiver, bruger forskellige teknikker, etc.  Det gør man så til gengæld på et niveau, som ligger klart over gennemsnittet i de danske magasiner. Billedmæssigt ligger hovedvægten på landskaber, natur og arkitektur. Selv om den tekniske standard er høj, kan man dog godt blive lidt træt af at se på solnedgange og borgruiner. Magasinet gør en del ud af teknik, men de egentlige tests er ofte ret overfladiske. Jeg ville føle mig lidt billemæssigt fejlernæret, hvis jeg skulle nøjes med Practical Photography. Men som supplement til de to førstnævnte er det fint.

Skriv en kommentar