Zeiss nu til Pentax

Carl Zeiss er en legendarisk tysk producent af kvalitetsoptik. Mens udviklingen er gået imod zoom og autofocus har Zeiss holdt fast i traditionen for manuellle optikker med fast brændvidde – lysstærke, velbyggede og af meget høj optisk kvalitet. I mange år har man også markedsført sine egne kameramærker som Contax (som nu er ophørt) og Zeiss Ikon (som netop er genopstået).

Men Zeiss har tilsyneladende opgivet at komme ind på det digitale marked med et eget kamera. I stedet er man gået i samarbejde med bl.a. Sony. Sidste år vakte det en vis opsigt, da Zeiss annoncerede, at man nu også ville markedsføre nogle af sine traditionsrige optikker med Nikons F bajonet og med M42 gevind. For nylig kom så meddelelsen om, at de samme optikker fremover også fås med Pentax K bajonet.

Mens det virker oplagt for Zeiss at satse på Nikon så er det lidt mere overraskende, at man nu også hopper med på K bajonetten. Selv om de sikkert er et mindretal, så er der formentlig en hel del fotografer der savner de gode, gamle lysstærke fastoptikker, som de store mærker har nedprioriteret i takt med, at man har koncentret sig om zoom-optikker med USM-motorer, optisk stabilisering, mm. Der skal nok være et marked for Zeiss-optikkerne blandt Nikonfotografer.

Men Pentax? Dels er det er mindre mærke end Nikon. Dels adskiller det sig fra stort set alle andre mærker derved, at man har fastholdt et pænt udvalg af fast-optikker i høj kvalitet. Hertil kommer, at fordi Pentax-kameraerne er de mest bagud-kompatible på markedet, er der gode muligheder for at skaffe sig og anvende ældre fast-optikker. Faktisk findes de fleste af de kombinationer af brændvidde og lysstyrke som Zeiss tilbyder allerede i Pentax’ sortiment – enten det aktuelle eller som udgåede, men endnu tilgængelige. En Pentax SMC-A 50/1.4 er kendt for at være en meget fin og velbygget optik. Zeiss’ Planar T* 50/1.4 er givetvis endnu bedre. Men er den også den håndfuld tusindlapper bedre, som den vil koste mere end en god, brugt SMC-A 50/1.4?

Omvendt kan man måske formode, at netop Pentax-brugere vil være blandt de mest interesserede i netop den type optik, som Zeiss traditionelt har stået for? Det diskuteres lige nu ivrigt på The Online Photographer. Men under alle omstændigheder, så kan det kun være en fordel for nuværende Pentax brugere, at der nu bliver mere optik at vælge mellem.

Skriv en kommentar