Facebook ta’r din ophavsret

Medierne er fulde af små og store historier om folk som har opdaget, at fotos som de har lagt på nettet er blevet solgt, brugt i reklamer eller på anden måde misbrugt uden deres vidende. Synderne er ikke bare små, snuskede amatører men også velrenommerede, multinationale firmaer.  Danske Venstres Ungdom kom således i fint selskab med bl.a. Microsoft og Fox TV, da de valgte at hugge en fotografs billeder til deres egen blog.

Den dårlige nyhed er, at lige så nemt som det med nettet er blevet at vise sine billeder frem, lige så nemt er det blevet for andre at hugge dem. Den gode nyhed er, at ophavsretten også gælder i cyberspace. Så hvis du opdager, at nogen har gjort uretmæssigt brug af et foto, en tekst eller andet som du har lagt på nettet, så kan du komme efter dem med loven på din side. Hvis du altså ikke har sagt farvel til din ophavsret…

Og det er netop lige hvad du i praksis gør på Facebook. Når du opretter en profil på Facebook siger du nemlig ja til en lang række “Terms of use“, som bl.a. indeholder følgende:

By posting User Content to any part of the Site, you automatically grant, and you represent and warrant that you have the right to grant, to the Company an irrevocable, perpetual, non-exclusive, transferable, fully paid, worldwide license (with the right to sublicense) to use, copy, publicly perform, publicly display, reformat, translate, excerpt (in whole or in part) and distribute such User Content for any purpose, commercial, advertising, or otherwise, on or in connection with the Site or the promotion thereof, to prepare derivative works of, or incorporate into other works, such User Content, and to grant and authorize sublicenses of the foregoing.

Det kræver vist ingen juridisk embedseksamen at forstå, at man efter at have sagt ja til det står ganske svagt, hvis man vil håndhæve sin ophavsret til tekst og fotos på Facebook. Man har jo grundlæggende givet tilladelse til, at Facebook kan gøre med tingene hvad de vil, herunder sælge dem til højestbydende.

Nogle har forsvaret Facebook med, at den slags bestemmelser er nødvendige for, at de kan drive deres forretning. Det er noget pjat. På Flickr, som er et af nettets største foto-delings-steder, har brugerne fuld frihed til selv at bestemme, om de vil håndhæve fuldstændig copyright eller evt. tillade kopiering med en Creative Commons licens. Det forhindrer ikke i sig selv ulovlig kopiering – men det giver brugere, hvis billeder bliver misbrugt, mulighed for at tage affære.

Når det kan fungere for Flikr kan det naturligvis også fungere for Facebook. Forhåbentlig går det snart op for folkene bag Facebook, at netop når man lever af bruger-genereret indhold bør man behandle brugerne med respekt. Indtil da er det klogeste man kan gøre, at lade være med at lægge noget på Facebook man ikke vil forære væk…

2 kommentarer til “Facebook ta’r din ophavsret”

 1. Hej! Jeg kom MEGET tilfældigt forbi den her hjemmeside, og så denne her blog. WOW! jeg blev godt nok overrasket! Jeg har netop for en uge siden oprettet en bruger på facebook,og lagt en heeeeeel masse billeder derind. Bla. nogle ret gode billeder jeg selv har taget.
  Mange tak for oplysningen!! Jeg vil straks gå derind og fjerne dem igen. Mvh Rikke

  Svar
 2. Hej Rikke

  Det jeg selv har gjort er, at jeg ud over mit eget web-sted bruger Flickr til at vise billeder på nettet. På min Facebook profil har jeg så installeret den applikation der hedder zuPort Flickr.
  zuPort henter mine Flickr billeder ind på min Facebook profil. Men jeg har indstillet den til kun at vise nogle små thumb-nails. Vil man se billederne i fuld størrelse må man klikke på dem – og så ryger man over i Flikr, hvor jeg stadigvæk har min copyright.
  Det lyder mere indviklet end det er 😉

  Svar

Skriv en kommentar