Tilbage til Lightroom

Med Jens Otto Kraghs berømte ord: man har en mening til man får en ny. For et stykke tid siden skrev jeg om Adobe Lightroom at det var et godt program – men med en række alvorlige mangler, som til sidst fik mig til at vælge det fra.Nu har jeg så skiftet mening og har besluttet mig for, at Lightroom fremover skal være centrum i min digitale billedbehandling. Hvorfor?

Først og fremmest fordi det samler 85 % af det som jeg har brug for i én pakke. For det første er det en udmærket billeddatabase med ganske gode funktioner til sortering, opmærkning, etc. For det andet er det et rigtig godt RAW-konverteringsprogram. For det tredje indeholder det alle de basale redigeringsværktøjer, baseret på filosofien om ikke-destruktiv redigering. Endelig er det hele pakket ind i en rimelig god brugergrænseflade.

Efter sigende har udviklerne hos Adobe været i “praktik” hos professionelle fotografer inden de konstruerede Lightroom. Det kan mærkes. Det er simpelthen et program som – i modsætning til Photoshop – tager udgangspunkt i og koncentrerer sig om fotografi.

Men hvad så med de dårlige sider? De er der stadig. Jeg håber, at Adobe vil inkludere såvel den type “gem til web” som den form for simulering af farverum  (“Proof colors”)  som vi kender fra Photoshop, i den næste version af Lightroom. Jeg kan se på forskellige fora på nettet, at jeg ikke der eneste med det håb…

Indtil det går i opfyldelse er der to muligheder for at generere JPG-versioner til netbrug: enten kan man leve med de begrænsninger der er i Lightroom. Eller man kan eksportere til Photoshop og gemme som JPG derfra. Det sidste hjælpes kraftigt på vej af, at man kan lave et eksport-preset i Lightroom, som først skalerer billedet til ønsket max-størrelse, gemmer det som ukomprimeret JPG og dernæst åbner det i Photoshop – alt blot med et enkelt klik. På en måde bliver Photoshop faktisk en slags gem-til-web plug-in for Lightroom 😉

Så er der lige det med hastigheden. Jeg fik ændret lidt i preview-indstillingerne – og så tog jeg mig sammen til at udskifte min aldrende AMD-processer til en nyere duo-core version. Det hjalp. Den tid der går med at genere større previews er stadig mærkbar – men ikke mere end at jeg kan leve med.

2 kommentarer til “Tilbage til Lightroom”

 1. Vil lige kommentere lidt på det at Adobes udviklere har kendt til fotografers behov….

  Det var vist Pixmantecs RawShooter (udviklet af danskere) der blev opkøbt og anvendt i Lightroom. Det er nok især Develop modulet der er gået i arv. Der står noget om det her:
  http://avondale.typepad.com/rawformat/2006/07/rawshooter_is_d.html

  Jeg savner også noget eksport til web – eller i det mindste en bedre mulighed for at tilføje sharpening til en resized jpeg EFTER resize.

  Svar
 2. Jeg tror nu ikke det helt er sådan det er. Lightroom blev frigivet i beta-version i januar 2006 – det var et halvt år før Adobe købte Pixmantec. Men jeg vil da tro man har indarbejdet Pixmantecs teknologi i de senere opdateringer af Adobe Raw Connverter og Lightroom.
  Jeg har tidligere brugt Rawshooter, og husker det som en god, basal raw-konverter men uden nogen reel sorterings- og arkiveringsfunktion.
  Fidusen med Lightroom er jo, at man har forsøgt at imødekomme alle de krav som et digitalt workflow stiller fra start til slut – det er det jeg mener med, at man har lyttet til fotografers behov.
  At der så stadig er god plads til forbedringer har du helt ret i 😉

  Svar

Skriv en kommentar