Lightroom blues

Prøv at ta’ et kig på de to fotos herunder. Umiddelbart er de ens. Men klik på dem, og se så forskellen:

Lightroom version

Billedet er oprindeligt taget i RAW-format og importeret i Adobe Lightroom, hvor det er beskåret, konverteret til sort/hvid og belysningen justeret. Herefter deler vejene sig:

Versionen til venstre er eksporteret direkte fra Lightroom til JPG – vel at mærke med helt uden at være skærpet (“clarity” og “sharpning” begge sat til nul). JPG kvaliteten er sat til 100 – dvs. ingen komprimering. Billedet nedskaleret fra godt 2000 pixels i bredden til 500 under konverteringen.

Versionen til højre er derimod eksporteret til Photoshop CS3 i fuld størrelse. Her er det nedskaleret til 500 pixels i bredden og har fået en passende portion “Smart sharpen” og endelig er blevet konverteret til JPG med “Save for web”. JPG-kvaliteten er 70.

Det mærkelige er, at ser man nærmere på billedet til venstre, ser det ud som om der er en lysende kant rundt om personen på billedet. Jo bedre kvaliteten af din skærm, jo tydeligere ser du den. Det er en effekt, som man typisk ser på billeder som er blevet skærpet for meget i billedbehandlingen og/eller komprimeret for meget ved konvertering til JPG. Men billedet er altså hverken skærpet eller komprimeret.

På billedet til højre er der ingen lysende kant – selv om det er blevet skærpet og derfor også fremstår med klart bedre definere detaljer. Effekten er særlig tydelig på billedet her, men jeg har set de i større eller mindre grad ved mange JPG-konverteringer fra Lightroom.

Det er velkendt, at der kan opstå uventede farveskift når man eksporterer til JPG fra Lightroom. Det skyldes, at programmet automatisk konverterer fra sit eget, interne ProPhoto farverum til det “mindre” sRGB-farverum. Det er sådan set fornuftigt nok – problemet er blot, at man ingen mulighed har for at forudse resultatet af processen. Man må blot krydse fingre og håbe på det bedste…

Men det ser altså ud til, at der også er andre problemer. Jeg er ikke ekspert, og aner ikke om det problem som ses her er en variant af farverums-problematikken eller om det skyldes, at Lightroom har en dårlig nedskaleringsalgoritme – eller noget helt tredje.

Måske er det bare mig, der ikke kan finde ud af at bruge Lightroom rigtigt? Men siden problemet opstår, uanset at både skarphed og komprimering er sat til nul, har jeg svært ved at se hvordan det kan undgås. Vil man sikre sig, at konvertering til JPG sker med den højest mulige kvalitet, er der tilsyneladende kun en mulighed: at ta’ omvejen over Photoshop.

Lightroom version 2 er nu ude i beta-version. Jeg har prøvet den – og til min skuffelse konstateret, at JPG-eksporten er lige så elendig som i version 1.4.1. Er jeg virkelig den eneste, som mener at Adobe burde kunne gøre det bedre?

6 kommentarer til “Lightroom blues”

 1. Mener du ligefrem, at Lightroom tilfører en op-peppende effekt i jpg – sådan a’la Det tredie Krydderi indenfor madlavning og Loudness indenfor musik?

  Har Pentax ikke leveret noget software eller en plug-in til konvertering. Det kunne da være ganske interessant med tre udgaver af billedet.

  Svar
 2. …ja – og som begge dele gør det kun resultatet værre!

  Jo, Pentax har skam sin egen RAW-konverter (som de har købt af Silkypix). Men selv om det sikkert er udmærket til lige netop RAW-konvertering, så mangler det masser af funktioner i forhold til Lightroom – vigtigst af alt en ordentlig billeddatabase.

  Svar
 3. Tak for tippet! Det ser unægtelig voldsomt interessant ud. Det vil jeg afprøve snarest muligt – vurdering følger…..

  Svar

Skriv en kommentar