Lightroom Beta 3

Adobe Lightroom 3 er nu ude i en beta-version. Jeg har leget med den en times tid. Første indtryk er, at der ikke er tale om spektakulære ændringer, men mange små forbedringer. Blandt det mere iøjnefaldende er en ny import-funktion, som skulle være lettere og mere intuitiv at anvende. En anden forbedring er mere fleksible layout-muligheder i “Print”-modulet. I “Develop” er der forbedringer af funktionen til fjernelse af støj, mens der omvendt er kommet en funktion til, der kan simulere gammeldags film-korn.

Lightroom ligner sig selv
Som det ses ligner Lightroom umiddelbart sig selv i version 3. Til venstre anes dog den nye publish funktion.

Import-funktionen
Den nye brugergrænseflade til import-funktionen.

En interessant ting er, at der nu er kommet et særligt “publish” panel i “Library”-modulet. Her findes der en indbygget funktion for eksport til Flickr. Den mangler nogle få muligheder i forhold til Jeffrey Friedl’s Export to Flickr plugin, som jeg bruger nu. Til gengæld er det langt bedre integreret, og gør det virkeligt nemt og overskueligt at opdatere sin Flickr-stream direkte fra Lightroom. Man må gå ud fra, at Adobe regner med, at der vil komme tilsvarende funktioner til andre populære foto-steder – hvad enten de har tænkt sig selv at lave dem selv eller satse på tredje-parts udviklere.

Publisering til Flickr
Publisering til Flickr, direkte fra Lightroom.

Inde i maven på programmet, har Adobe efter sigende arbejdet på at optimere koden for bl.a. adjustment brush. Det var ærlig talt også tiltrængt – på min ikke helt uefne 2,66 Ghz quad-core PC med 3,25 GB ram kører det ind imellem uacceptabelt langsomt. Det umiddelbare indtryk er heldigvis, at det fungerer langt mere flydende i Beta 3. Endelig er der blevet ryddet ud i ulogiske elementer i brugergrænsefladen.

En detaljeret video-gennemgang af de nye funktioner findes på photoshopuser.com. Her præsenteres hver eneste lille forbedring med en entusiasme, som var det den største opfindelse siden Niépce. Personligt synes jeg de fleste forbedringer er i småtingsafdelingen. Til gengæld er der mange af dem.

Skriv en kommentar