Sigma 28mm F1.8 Asph. II

Jeg er begejstret! Årsagen er mit nye (brugte) objektiv med det lange navn Sigma 28/1.8 Aspherical II. Jeg har længe været ude efter en lysstærk “normaloptik” til min *istDS. Pentax’ 31/1.8 Limited kunne være et godt bud – hvis det ikke lige havde været for prisen. Men så dukkede Sigma’en op på QXL. Et hurtigt opslag i en af tyske Fotomagazin‘s omfattende test-oversigter gav indtryk af, at det kunne være et godt køb – FM havde givet den 9,6 point ud af 10 for optisk kvalitet og betegnet skarpheden ved fuld blænde som “hervorragende”.

Det kan man jo ikke sidde overhørigt. Jeg sikrede mig Sigmaen for en absolut rimelig pris. I går morges hentede jeg den på posthuset, men havde kun tid til et par hurtige snapshots i tusmørket på vej hjem fra arbejde. Jeg indrømmer, at det er et noget tyndt grundlag at udtale sig på. Men jeg er altså begejstret: skarpheden er helt i top og farverne klare. Her er et par eksempler:

Nørreport
ISO 400, f 2.5, 1/80 – fra raw

Nørreport udsnit
100% crop af øverste, venstre hjørne. Skærpet i PS.

De 28 mm på APS-sensoren svarer jo i billedvinkel til 42 mm i småbilled-formatet. Men andre ord en “bred” normal. Det er efter min mening en rigtig nyttig brændvidde, bl.a. til gadefoto. Objektivet er dejligt lysstærk – hvilket også giver et klart søgerbillede. AF er hurtig, selv i tusmørket.

Uret på Vor Frue
ISO 200, f 8, 1/60, 100% crop skærpet i PS

Byggekvaliteten virker umiddelbart god. Og vigtigst i den forbindelse: lysstyrken taget i betragtning er det faktisk en relativ kompakt optik. Naturligvis er den voldsomt større – og lidt mere plastikagtig – end min Pentax 21 limited. Men i forhold til Sigmas aktuelle udgave af objektivet (som hedder 28/1.8 EX DG), så er denne ældre model ca. 1/3 mindre i omfang og 200 gr. lettere – samtidig med at den ifølge anmelderne er optisk bedre.

Rulletrappe, Nørreport
ISO 400, f 2.5, 1/60

Der er altså umiddelbart nok at være begejstret for. Spørgsmålet er så, om begejstringen holder på lang sigt. Eksempelvis er jeg spændt på hvordan den klarer sig i modlys – og hvordan bookeh ser ud i forskellige situationer. Nok om det – jeg må ud og ta’ billeder….

Opdatering

Jeg har nu haft min 28/1.8’er i nogle uger, og har haft mulighed for at bruge den under forskellige betingelser. Det har alt sammen bekræftet mit første indtryk: det er et skarpttegnende og lysstærkt objektiv. Den relativt kompakte men solide bygning gør det fint at arbejde med. Der ud over har det vist sig, at objektivet har en udmærket bookeh – lyse punkter er fint runde og de uskarpe dele af billedet står generelt “blødt”.

Der er dog en alvorlig dråbe malurt i bægeret: objektivet er meget følsomt overfor reflekser. Lyskilder skråt foran kameraet medfører ofte de sædvanlige farvede reflekser. Den tilhørende modlysblænde er ingen garanti – men er man opmærksom, kan man ofte afskærme mod reflekser med hånden. En kraftig lyskilde lige forfra kan imidlertid give reflekser over store dele af billedfladen. Som bekendt er nyere, “digital-tilpassede” objektiver ikke bare antirefleks-behandlet på forreste linselement, men også på det bagerste, for at tage højde fra reflekser fra sensoren tilbage i objektivet. 28/1.8’eren er fra før “digital-tilpasningens” tid, så måske er det problemet. Under alle omstændigheder: modlysbilleder er muligt, men risikoen for ødelæggende reflekser er stor.

Det ændrer dog ikke ved, at jeg stadigvæk vil give objektivet en varm anbefaling. Objektivet fås nu kun brugt. Kan man finde et pænt eksemplar til under en tusse, er det en kanon-optik til prisen.

Sigma 28/1.8

Skriv en kommentar