Da Europa blev moderne

Snart er der valg til EU-parlamentet. Som EU-borgere hører vi i dag, trods interne forskelle, til blandt den rigeste del af verdens befolkning. Men vidste du, at i slutningen af 1700-tallet var levestandarden i Europa næppe større end i resten af verden – og formentlig lavere end i Kina?
Jeg har skrevet otte små fortællinger om dengang Europa blev moderne. Om den industrielle revolution og byens lys. Om økonomisk ekspansion og en glemt krig i Sudan. Om spøgelset, der blev til virkelighed. Og om en revolutionerende idé, som opstod i Europas hjerte: at alle mennesker er født frie og lige, og at man kun har ret til at regere hvis man har folkets tilslutning.
Fortællingerne er lige til at snuppe som godnathistorie, en dag af gangen. De er oprindeligt skrevet som mit bidrag til essay-samlingen ”Europa møder Verden”, som Nationalmuseet udgav i 2012 i tilknytning til udstillingen af samme navn. Jeg har samlet dem i en PDF-fil, som du kvit og frit kan hente her. Du kan endda få den på engelsk, hvis du foretrækker det.
Den eneste betingelse er, at du lover mig at du bruger din stemme ved valget til EU-parlamentet.

Illustration: Gustave Caillebotte: Rue de Paris, temps de pluie (1877). Art Institute of Chicago / Wikimedia Commons. Public Domain.

Download

Skriv en kommentar